NIEUWS ARCHIEF

Een afscheid

Na 10 jaar heeft Rita Maas het voorzitterschap overgedragen aan Lucie Musterd. Wethouder Smolenaers kwam langs bij Rita  om haar namens de gemeente te bedanken voor haar inzet. Rita heeft zich afgelopen jaren zeer intensief bezig gehouden met de ArtTraverse: het onderhouden van contact met de kunstenaars en de gemeente De Bilt, en het reilen en zeilen van de werkgroep. De werkgroep heeft veel waardering en is dankbaar voor haar grote inzet. Mede hierdoor werd de ArtTraverse zeer succesvol. Het is daarom extra wrang dat de coronacrisis ons juist tijdens het afscheid van Rita Maas parten speelt.

De nu afgesloten periode is uitvoerig beschreven in een speciaal voor deze gelegenheid vervaardigd magazine. Het bevat 100 pagina’s en is rijk geïllustreerd. Het bevat bijdragen van vele kunstenaars en andere betrokkenen. De werkgroep heeft het magazine aan Rita aangeboden tijdens een afscheidsfeestje. Het magazine is in beperkte oplage gedrukt, maar je kunt het ook als pdf downloaden.

Gouden K voor Rita Maas

Op zaterdag 9 november ontving Rita Maas in evenementenlocatie Beursfabriek te Nieuwegein de Gouden K uit handen van wethouder André Landwehr (foto links Reyn Schuurman). De Gouden K wordt uitgereikt aan personen die zich individueel of namens een organisatie op opvallend positieve wijze hebben ingezet voor het onder de aandacht brengen van beeldende kunst. Rita Maas (voorzitter van de Art Traverse- werkgroep) viel deze eer te beurt.

Dit seizoen geen tweede expositie als gevolg van Coronavirus

Momenteel zijn zeer veel culturele evenementen afgelast. De komende maanden zijn met name concertzalen en theaters gesloten. Ook het gemeentehuis van De Bilt is heel beperkt toegankelijk, zie hierboven. Voor de exposities van ArtTraverse betekent dit, dat deze niet kunnen worden bezocht. We keken uit naar een tentoonstelling met werk van Ton Albers (overleden in 2017) en Bert Grotjohann die het nagelaten werk van Ton Albers beheert, maar zelf ook tekeningen en glaswerk zou exposeren (afbeelding rechts). De nadruk zou echter liggen op aquarellen, tekeningen en litho’s van Ton Albers (afbeelding links). Hopelijk komt er weer een gelegenheid om deze expositie alsnog doorgang te laten vinden.

Rondleiding “Fragile Spheres” op 21 februari

Baukje Spaltro en Karin Welhuis vertelden over hun werk en leidden de aanwezigen langs de tentoonstelling in de traverse. Er was veel belangstelling hiervoor, ook van buiten Bilthoven.
Baukje Spaltro vertelde over haar schildertechniek en hoe ze intuïtief te werk gaat bij het schilderen. Haar techniek maakt dat haar schilderijen iets stralends hebben. Zij verwees naar de recente film die over haar werk is gemaakt: “I capture what the canvas wants to reveal” van Inge Willems. Karin Welhuis legde uit, hoe haar keramiek in het bijzonder de serie “High Heels”, als de klei nog zacht is, toch zulke slanke en stevige uitsteeksels kan hebben die het gewicht van de beelden kan dragen; sommige beelden op maar drie dunne pootjes.

Zonnige opening van expositie op 19 januari

Na een onderbreking van enige maanden zijn de exposities in de traverse van het gemeentehuis weer van start gegaan in een zonovergoten Mathildezaal. Na een muzikaal intermezzo door de band Dafai werd de opening verricht met een interview van Baukje Spaltro en Karin Welhuis. Zij vertelden over de ideeën achter hun werk. Baukje Spaltro verwees naar ‘Sferen’ van de Duitse filosoof Peter Sloterdijk, dat haar heeft geïnspireerd tot het maken van de schilderijen in deze expositie. Zie de film van Inge Willems, waar zij dit verder uitwerkt. Karin Welhuis vertelde, dat de keramische beelden van haar en John Cees Smit een opstijgende beweging willen suggereren. Zij kende Baukje van haar studie aan de HKU al weer enige tijd terug. Kortgeleden kwamen zij beiden tot de ontdekking, dat hun werk goed te combineren zou zijn in een gezamenlijke expositie.

Dafai heeft een digitaal album uitgebracht, dat voor €6 verkrijgbaar is. Een inleiding over Sferen van Peter Sloterdijk vindt u hier.

Jacqueline de Jong 80 jaar

Jacqueline de Jong heeft bij de ArtTraverse geëxposeerd in 2014. Voor haar was dat jaar toen aanleiding om aandacht te besteden aan de Eerste Wereldoorlog en zijdelings aan recente oorlogshandelingen waar strijdgassen werden ingezet, zoals in Syrië. (Zie de afbeeldingen hiernaast). Mede naar aanleiding van haar 80ste verjaardag wordt dit jaar veel aandacht besteed aan haar werk, niet alleen als beeldend kunstenaar maar ook aan andere activiteiten. Zo was ze in de jaren 60 betrokken bij de internationale kunstenaarsgroep Situationisten, waarbij zij redacteur was van de “Situationist Times”.
Op de laatste dag van haar expositie – 18 augustus – werd in het Stedelijk in Amsterdam het boek gepresenteerd: “These are Situationist Times!” (Torpedo Press, Oslo). Hierin wordt dit bijzondere kunsttijdschrift uitvoerig behandeld. In september volgt de presentatie van het boek in New York.
De expositie verhuist naar Denemarken, Museum Jorn, Silkeborg, 31 augustus – 1 december 2019. Ook in Amsterdam heeft zij een expositie, in de EENWERK gallery, Koninginneweg 176, Amsterdam, 14 september – 12 oktober 2019.
Daarnaast wordt zij ook elders in Europa gepresenteerd op beurzen en diverse groepsexposities.

Opening expositie “Ik zie je morgen” van Kars Persoon en Henk Visch op 24 maart

De laatste expositie van dit seizoen, met schilderijen en aquarellen van Kars Persoon en beelden van Henk Visch werd op zondagmiddag 24 maart geopend door beide kunstenaars zelf. Henk Visch (foto links) deed dat voor de vuist weg, Kars Persoon (foto rechts) gaf een lezing die je hier kunt nalezen.

Mieke de Groot vertelt over haar keramische sculpturen

Op 1 maart presenteerde Mieke de Groot voor een geïnteresseerd publiek aan de hand van een uitgebreide PowerPoint de ontwikkeling van haar keramische werk. In het begin van haar carrière nog met betrekkelijk eenvoudige vormgeving, zie de foto links, ontwikkelde zij steeds complexere vormen met daarop quasi regelmatige patronen. Een van haar geheimen is het maken van steeds complexere modellen van piepschuim. Vervolgens maakt zij daarvan mallen van gips, en tenslotte wordt de klei daarmee in de vorm van het oorspronkelijke model gebracht. Het is fascinerend om te zien tot wat voor bijzondere vormen dit kan leiden. Nog te zien tot 19 maart in de traverse van het gemeentehuis in Bilthoven.

Ook veel belangstelling voor opening op 20 januari

De duo-expositie van Co van Gasteren en Mieke de Groot in de Traverse van het gemeentehuis werd druk bezocht. De expositie werd in de Mathildezaal geopend door Frank Bloem, beeldend kunstenaar en nog veel meer, op de linker foto geheel links, samen met beide kunstenaars. Hij vertelde op geestige wijze over het werk van beide kunstenaars. Dat stimuleerde de bezoekers om met veel belangstelling de tentoonstelling te gaan bekijken en er werden die middag al enkele werken voorzien van een rode stip: “verkocht” of een groene: “optie”. Op de rechter foto links Mieke de Groot en rechts wethouder Dolf Smolenaers.

Grote drukte bij opening op 18 november

De duo-expositie van Truus Werners en Marie-José Wessels in de Traverse van het gemeentehuis werd druk bezocht. De expositie werd in de Mathildezaal geopend door Jan van Hooff, emeritus hoogleraar Gedragsbiologie aan de Universiteit van Utrecht (foto links). Hij hield een inspirerend betoog over o.a. de relatie tussen kunst en wetenschap. Hij noemde daarin de verbeelding en het scheppen van de werkelijkheid; een verbeelding die tijdgebonden is. In de werken van Truus viel hem de sereniteit in haar, vooral Hollandse, landschappen op. Daarin zijn licht, ruimte en rust kenmerkende eigenschappen. Voor Marie-José zijn sfeer en spanning de inspiratiebron voor haar beelden, waarin zij rekening moet houden met de (on)mogelijkheden van het materiaal. Frank Klemann (foto rechts) zorgde voor een sfeervolle muzikale omlijsting. (Met dank aan Frans Poot, Vierklank 21 nov 2018)

Veel belangstelling voor de opening op 23 september

Op zondag 23 september 2018 werd de expositie van Mieke de Waal onder grote belangstelling geopend door oud-huisarts Raf Hirsch (foto rechts). Hij had de kunstenares leren kennen bij een eerdere tentoonstelling ruim tien jaar geleden, ook in de traverse van het gemeentehuis. Hij nam toen afscheid als arts bij het Gezondheidscentrum De Bilt. Bij die gelegenheid ontving hij als geschenk een bedrag. Hij besteedde dat samen met een bijzondere gift van een patiënt aan een kunstwerk van Mieke de Waal, de “Anatomische Jas”, dat nu hangt in het Gezondheidscentrum.
Voor de opening door Raf Hirsch zong zangeres Mieke Kuyper twee liederen (foto links). Zij vertelde ter inleiding, dat zij zeer gesteld is op het werk van Mieke de Waal en al bijna een “Mieke de Waal Museum” zou kunnen beginnen.

Opening van expositie uitzonderlijk druk bezocht

Op zondag 18 maart 2018 werd in de traverse van het gemeentehuis in Bilthoven de duo-expositie van Nelleke Brons (schilderijen) en Sanne van Tongeren (beelden) geopend door Paul van Tongeren, emeritus hoogleraar ethiek in Nijmegen en Leuven (foto links) met een inleiding. Het aantal bezoekers was zo groot, dat de hele Mathildezaal moest worden gebruikt. De bekende mezzo-sopraan Cora Burggraaf, op de piano begeleid door Ed Spanjaard, zong enkele liederen uit de cyclus ‘Folk Songs’ van Luciano Berio.

Rondleiding met de kunstenaars

Op woensdagmiddag 14 februari werd een rondleiding georganiseerd bij de expositie van Thea Figee en Marie-José Robben. Beide kunstenaars waren hierbij aanwezig en gaven een toelichting op hun werk. Er was veel belangstelling voor deze rondleiding.

Opening expositie Thea Figee en Marie José Robben

Deze expositie werd op zondagmiddag 21 januari geopend door Gerdin Linthorst, voormalig journaliste bij de Volkskrant en lid van het Eijlders Dichters Collectief met medewerking van een groepje musici. Er was veel belangstelling voor deze opening, zoals ook blijkt uit de fotorapportage van De Bilt in Beeld.

Rondleiding

Op 12 december werd ’s ochtends een ontmoeting en rondleiding georganiseerd onder de titel ‘In gesprek met’ Evert van Kooten Niekerk en Dick Stapel. Zij gaven een toelichting op hun werk. De sneeuw en de gladheid speelden ons enigszins parten; de opkomst viel wat tegen. Maar voor de aanwezigen was het een boeiende ochtend.

Opening expositie Portretten en stillevens

De tweede expositie van het seizoen werd op zondagmiddag 19 november met enige vertraging geopend door de bekende hoboïst Han de Vries (foto rechts, achter de spreker op de bank links Evert van Kooten Niekerk, rechts Dick Stapel). Uit zijn inleiding bleek een grote betrokkenheid met de beeldende kunst.

De vertraging werd meer dan goedgemaakt door Stef de Niet (foto links), een van de vrienden van de kunstenaars. Hij was ooit betrokken bij de omstreden aankoop van het fameuze schilderij Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan, dat nu te bewonderen is in het Haagse Gemeentemuseum. De aankoop kwam destijds tot stand naar aanleiding van de invoering van de Euro in 2002. Hij vertelde er voor de vuist weg over op een aanstekelijke manier. Kort daarna arriveerde Han de Vries, waarna deze de expositie opende.

Op de website De Bilt in Beeld is een uitvoerig verslag te lezen met prachtige foto’s.

Opening expositie Frank Eerhart en Jan Radersma

De eerste expositie van het seizoen werd op zondagmiddag 24 september geopend door Corrie van der Veen, oud-conservator van de Aegon kunstcollectie en van de NOG Collectie van het SNS REAAL Fonds.

Frank Eerhart droeg enkele van zijn gedichten voor en Laly Shams zorgde voor de muzikale omlijsting.

Opening Aad Berlijn en Hans Hovy

De vierde en laatste expositie van dit seizoen, zie hierboven, werd op zondagmiddag 12 maart geopend door een deskundige inleider: de ‘Contemporay curator of the Frik Collection Ceramic Museum in Amsterdam’, Helen Frik.

Lucas Bunge zorgde voor de muzikale omlijsting; hij speelde drie delen uit de cellosuite nr. 2 van Johann Sebastian Bach.

Later poseerden de beide kunstenaars – Aad Berlijn (links) en Hans Hovy – voor hun werk in het halletje bij de trouwzaal.

Opening expositie Candela Lumen Lux

Op zondag 15 januari 2017 werd de expositie “Candela Lumen Lux” geopend door dr Maarten Loonen, hoofddocent bij het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen en stationsmanager van het Nederlands Poolstation op Spitsbergen met een toelichting op het werk. Op de foto, gemaakt door Hans Lebbe, rechts Maarten Loonen en op de eerste rij van links naar rechts Hanne van Baarle, Casper Prager en Udo Prinsen.

Duo Oene van Geel & Mark Haanstra  zorgden voor de muzikale omlijsting (Oene van Geel links op de foto).
Voor meer foto’s en een verslag van de opening ga naar DeBiltinBeeld.nl.

Birgitta Sundström Jansdotter en Ludmilla van der Spoel

Van 13 november 2016 tot 9 januari was de duo-expositie van Ludmilla van der Spoel en Birgitta Sundström Jansdotter te zien in de Traverse van het gemeentehuis van De Bilt. De expositie werd geopend door Ella Buzo, freelance curator en medewerker TETEM Kunstruimte in Enschede. Voor meer informatie klik hier .

Start nieuw seizoen met grafiek, glas en penningen

De eerste expositie van het komende seizoen staat in het teken van de Maand van de Grafiek. In 2013 hebben we ook meegedaan, toen op voorstel van Helen Frik, die naast keramiek en tekeningen ook grafisch werk exposeerde. Ditmaal toont Bert Keller divers grafisch werk, samen met Willem Noyons die glaswerk en penningen zal exposeren. Zie www.maandvandegrafiek.nl/arttraverse.html

De Maand van de Grafiek is een landelijk initiatief, met ook in Utrecht een speciale activiteit: een grafiekestafette op 1 en 2 oktober. Klik hier voor meer informatie.

De Maand van de Grafiek heeft een INFOKRANT uitgegeven. In de traverse kunt u die meenemen. U kunt hem ook als pdf downloaden.

De opening op 18 september was druk bezocht, zie onze Facebook-pagina. Een spectaculair beeld werd gevormd door een serie glazen helmen van Willem Noyons, zie foto. (Klik om te vergroten.)

Marijke de Goey plaatst beeld in de Gibbs Farm

In het voorjaar 2015 exposeerde Marijke de Goey samen met Rita Kok in de ArtTraverse. Een van haar beelden in deze expositie was de Tango Dancers, eigenlijk een model van het beeld zoals het geplaatst is in de Gibbs Farm in Nieuw Zeeland. In het TV-programma ‘Tuinen van Verwondering’ bezoekt Ernst Veen de Gibbs Farm, via Uitzending Gemist te zien, met de plaatsing van de Tango Dancers, na ongeveer 25 minuten.

Laatste expositie seizoen 2015-16

De opening van de expositie van Michael Ryan en Eddy Gheress (op de foto links) was druk bezocht. Katja Weitering van het Cobra museum in Amstelveen gaf een korte maar zeer boeiende inleiding. De bekende klarinettist David Kweksilber , bevriend met Michael Ryan, gaf een korte improvisatie op een bijzonder type saxofoon, waarmee hij in het bijzonder de schilderijen van een muzikaal commentaar voorzag. Onder de belangstellenden waren opvallend veel kunstenaars, waarvan sommigen belangstelling toonden om ook eens bij ArtTraverse te exposeren.

Muzeprijs voor Ellen Spanjaard

Op 14 februari 2016, tijdens het Valentijnsconcert in het Lichtruim, werd onze Ellen Spanjaard verrast met de Muzeprijs van de Stchting Kunst en Cultuur. De prijs bestaat uit een kunstwerk van Ben Oldenhof en maakte tot 9 maart deel uit van de expositie van Ben en Erik Oldenhof. Op de foto (klik er op om te vergroten) staat Ellen samen met de kunstenaar voor – of eigenlijk onder – het kunstwerk; het is zonder titel.

Bezoek van Da Vinci klassen uit Soest en Amersfoort

Op 19 februari, 2 en 3 maart 2016 bezochten klasjes met hoogbegaafde kinderen de ArtTraverse. Bij het eerste bezoek was Ben Oldenhof aanwezig om zijn assemblages toe te lichten. Maar ook de schilderijen van Erik Oldenhof kregen aandacht. Zie de Facebookpagina voor meer foto’s.

Opening van de expositie van Erik en Ben Oldenhof

Oog op De Bilt maakte een fraaie fotoreportage van de opening van de expositie van Erik en Ben Oldenhof. Na de inleiding door Piet Augustijn kregen de talrijke bezoekers de gelegenheid om de werken van beide kunstenaars te bezoeken. Om de foto’s gemaakt door Hans Lebbe te bekijken klik hier.

Opening van expositie van Josephine Sloet

Op 15 november werd de expositie van Josephine Sloet geopend met een inleiding door Frank Eerhart, op de foto rechts; de kunstenares links. Op veler verzoek hebben wij zijn prachtige tekst op de website geplaatst. Om die nog eens na te lezen klik hier.

Werk van Harm van den Berg in de ArtTraverse

Deze expositie heeft veel belangstelling en waardering geoogst. Hiernaast op de achterwand naast de deur naar de trouwzaal het schilderij “Unfinished”. Harm vertelde ons over komende activiteiten, waaraan hij thans werkt. Zo was er een tentoonstelling in Arti et Amicitiae in Amsterdam, “Door schildersogen 2”, van 11 december 2015 – 24 januari 2016.

Afscheid en nieuwe start als ArtTraverse (maart 2010)

Op 10 maart 2010 publiceerde de Vierklank een uitvoerig artikel over de opening van een expositie. Bij die gelegenheid ontving de scheidende voorzitter van de toenmalige Traverse-werkgroep Dorja Egberts uit handen van burgemeester Gerritsen de Chapeaupenning als blijk van waardering voor haar inzet voor kunst en cultuur in de gemeente De Bilt. De vernieuwde werkgroep nam onder leiding van Rita Maas de taken over onder de nieuwe naam ArtTraverse en een eigen website.

© Copyright - ArtTraverse