Karin Kortenhorst

Karin Kortenhorst is al 25 jaar actief ben als beeldend kunstenaar. Zij ontwikkelde haar werk van draagbare sieraden en accessoires naar sculpturale, theatrale objecten. Aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht heeft ze de 3-D design opleiding doorlopen met sieraden als hoofdvak. Daarvoor rondde zij de technische opleiding tot edelsmid af. Die verschillende studierichtingen hebben haar kunstenaarschap vorm gegeven. Het menselijk lichaam, aanvankelijk vooral een ‘drager’ van haar werk, is gaandeweg een integraal onderdeel geworden van het werk. In deze ontwikkeling onderzocht ze het lichaam als vorm, als drager van betekenis en als ruimtelijk object met de huid als doorlaatbare grens.

Het begrip grens speelt in haar werk een belangrijke rol.
Bij het maken wordt zij gegrepen door de transformatie van materiaal tot sculptuur. Staal-, aluminium-, messing- of koperdraad hamer, buig, haak en wikkelt zij op zo’n manier dat transparante volumes ontstaan. Huiden van draad omsluiten lucht en maken ruimte zichtbaar.
Zonder omkadering blijft ruimte immers onwezenlijk. Doorlaatbare gewikkelde, geweven of gehaakte grenzen laten ruimte meerduidig worden. Want wat maakt een grens precies uit? Wat wordt eigenlijk van elkaar gescheiden? En onder welke condities transformeert een grens naar verbinding, dialoog, contact?

De ruimte, bepaald door afgrenzing of juist verbinding, noemt zij: ‘tussen ruimte’ of beloftevolle leegte. Ze is beloftevol omdat haar betekenis (nog) niet is ingevuld, maar verbeelding stimuleert.